11 Ocak 2016 Pazartesi

Aydınlatılmış Onam ve Rıza Ne Demektir?

Hukuk sistemimize göre hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının hastalar üzerinde yapmış olduğu her uygulama suç teşkil etmektedir. Peki neden suç olarak değerlendirilmiyor? Uygulamalar ne zaman ki belirlenmiş olan 3 koşulu yerine getirir, işte o zaman suç kapsamından çıkar. Nedir bu 3 koşul gelin kısaca değinelim.
1-Müdahele yapılacak olan hastanın yapılacak müdahale hakkında aydınlatılmış olması,
2-Aydınlatma konusu hakkında verilen bilgileri ANLAMIŞ olan hastanın, müdahaleye ilişkin rıza göstermesi,
3-Müdahalenin uygun endikasyonda yapılması.
Yukarda sıralamış olduğum 3 maddeyi taşımadan yapılan tıbbi müdahaleler "SONUNDA HASTA SAĞLIĞINA KAVUŞMUŞ" olsa bile suç kapsamı dışına çıkamayacaktır. Şikayete konu olması halinde ise taksirle adam yaralama, ölüme sebebiyet verme vs. gibi isimler ile mahkeme dosyaları arasındaki yerini alacaktır.
Daha önce belirttiğim gibi 1928 yılında çıkan bir kanun ile (Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun) hastaya yapılacak olan her türlü işlemden önce hastanın rıza sının alınması hususuna vurgu yapılmıştır. Ancak daha önceleri paternalist (babacıl) yaklaşım ile hasta kendsini tamamıyla hekime teslim ediyor ve "Eğer Hasta Polikliniğe Başvurmuşsa Uygulanacak işlemlere Rıza Göstermiş" şeklinde değerlendiriliyordu. Bugün ise hasta tamamen teşhis ve tedavi sürecinin içine dahil oluyor ve bütüncül bir yaklaşım sergileniyor.
Hastanın yapılacak müdahale hakkında yeterince aydınlatılması ve AYDINLANMIŞ OLDUĞU İŞLEMLERE RIZA GÖSTERMESİ gerekmektedir. Hastaların, ne olduğunu anlayamadığı işlemler için vermiş olduğu rıza, hukuk uygulamasında her zaman karşılığını bulamayabilir ve sağlık çalışanları bu durumdan mağdur olabilir.
Bu sebeple sağlık çalışanlarının tamamının işlem öncesi hastaya yeterli bilgiyi vermesi, hastanın anlayıp anlamadığını teyit etmesi ve bunların neticesinde hastanın yazılı olarak rızasını alması gerekmektedir.
Sağlık Sizlerle Olsun

7 Ocak 2016 Perşembe

Acil Servis Ücretleri

Sevgili arkadaşlar, sıkça gündeme gelen bir konu olması sebebiyle bugün de bu konuda paylaşımda bulunalım.
Çoğumuzun karşılaşmak istemediği ancak zaman zaman kaçınılmaz olan acil servis başvurularında ücret ödenir mi?
Sağlık Bakanlığı uzun zaman önce hastanelerin Acil Servislerine başvuran hastalardan gerçekten ACİL olanlara daha iyi hizmet verilmesini sağlayabilmek adına bir ücretlendirme politikası geliştirdi. Amacı biraz daha detaylandıracak olursak; trafik kazaları, beyin kanaması, kalp krizi, acil cerrahi gerektiren karın ağrıları gibi hastanın hayati bulgularında ani değişimlerin olabileceği hastalar ile daha yakından ilgilenilebilmesi ve olası organ ya da can kayıplarının en aza indirilmesinin hedeflendiğini belirtebiliriz.  Bu konularda SGK ve Sağlık Bakanlığı ortak çalışmalar yürüterek, farklı mevzuatlar ile tanımlamalar yaptı ve yaklaşık 2,5 yıldır acil servislerden ücret alınabilir hale geldi. Özetle "Acil servise başvuran hasta hayati öneme haiz özellikler gösteriyor ise ücret alamazsın, ama basit tıbbi müdahale ile düzelebilir özellikler gösteriyorsa ücret alabilirsin" dedi. Bunu derken de; hastaları "yeşil alan", "sarı alan", "kırmızı alan" şeklinde kategorilere ayırdı ve bir takım örnekler ile hastaların hangilerinin acil olduğunun hangilerinin acil olmadığının sınırlarını da çizdi.
Bugün için SGK ile anlaşması olan özel hastanelerin acil servisine, sigortalı olarak başvuru yaptığınız zaman eğer YEŞİL ALAN statüsündeki hasta özelliklerini taşıyorsanız maksimum 32 TL ücret ödemeniz gerektiğini belirterek yazımızı sonlandırıyorum. Sağlık Sizinle Olsun

Merak edenler için küçük bir not:
          İlgili Mevzuatlar;
                   Yataklı sağlık tesislerinde acil servis hizmetlerinin uygulanmasında usül ve esaslar hakkında tebliğ/ekleri,
                   Sağlık uygulama tebliği

6 Ocak 2016 Çarşamba

İlave Ücret Alınamaz!!

Özel Hastanelere başvurduğunuzda en çok karşılaşılan sorunlardan biriside "bu işlem acaba ücretli mi?" sorusunun cevabını düşünmektir. Aşağıda sıraladığım haller dışında özel hastaneden alınan hizmetler için bedel ödemek gerekmektedir. Elbette ayaktan başvuru dediğimiz "muayene ve tanıya gidilmesi" işlemleri esnasında da bazı hizmetler için ücret ödemezsiniz ancak bu bir başka yazımızın konusu olacaktır. Sağlık sizinle olsun

a)     Acil servislerde verilen ve SUT eki EK-2/B Listesinde yer alan 520.021 kod numaralı “Yeşil alan muayenesi” adı altında Kuruma fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere, acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
b)     Yoğun bakım hizmetleri,
c)     Yanık tedavisi hizmetleri,
ç)      Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
d)     Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri, (Yenidoğan=Doğumdan Sonraki 1-28 Günler Arası)
e)     Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri,
f)      Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
g)     Hemodiyaliz tedavileri,
ğ)    Kardiyovasküler cerrahi işlemleri. (İstisnai sağlık hizmetlerinde belirtilen işlemler hariç)
               İstisnai Sağlık Hizmetleri=Vasküler lezyon, lazer (Alt ekstremite yüzeyel variköz ven ve cherry anjiyom endikasyonlarında uygulandığında)

5 Ocak 2016 Salı

Sağlık Bakanlığı'nın uluslararası anlaşmalar, Anayasa, Kanun Hükmünde Kararnameler ve diğer mevzuat bileşenleri ile garanti altına aldığı "Hasta Hakları" kavramından ne kadar haberdarız? Bakanlık bünyesindeki kamu ya da özel olarak çalışan hastanelerde maddi ya da manevi haklarımız nelerdir? Kamu Hastanelerinde ortaya çıkan yoğunluk sebebiyle sıklıkla kullanmaya başladığımız Özel Hastanelerde (SGK anlaşması olan), hangi hizmetler için ücret öderken hangileri için ödemeyiz ...(ödememeliyiz?). Herhangi bir hastaneye giriş yaptığımız andan itibaren, gizli bir sözleşmeyi kabul etmiş sayılır mıyız? Kimler "hasta" kimliği ile muayene olan kişi adına işlem yapabilir, evrak talep edebilir, şikayette bulunabilir? Hukuki anlamda "SIR" ne demektir, "Meslek Sırrı" ne demektir ve hastaya ait bilgiler 3.şahıslar ile paylaşılabilir mi? Bu ve benzeri pek çok soru gerek sağlık çalışanları gerekse "hasta" olarak hizmet talebinde bulunanlar tarafından bilinmemektedir. Kurmuş olduğumuz sayfa aracılığı ile sağlık çalışanlarında "hizmet bilinci" oluşturmaya çalışırken sağlık problemi sebebiyle hastanelere başvuranların (ve yakınlarının) bilinçlenmesini sağlamaya çalışacağız.